Pogosto zastavljena vprašanja o Montagekit lepilih

Kaj je Montagekit?
Montagekit je univerzalno, elastično lepilo za pritrjevanje raznih materialov na zidove, tla in strop. Lepilo deluje tudi kot polnilo (zapolnjuje vrzeli) in s tem zapolni nepravilnosti v materialih, tako da učinkovito zlepi tudi tiste spoje, ki se ne prilegajo najbolje. Lepilo hkrati podpira zlepljen material in tudi absorbira usedanje materialov, tako da se le-ti ne ločijo.

 

Kakšna je razlika med izdelkoma Montagekit Izjemno močno in Montagekit Izjemen oprijem?
Lepili Montagekit Izjemno močno in Montagekit Izjemen oprijem sta sestavljeni iz različnih osnovnih elementov. Posledica tega je, da imata lepili različne karakteristike in zato tudi ponujata različne možnosti aplikacij. Montagekit Izjemno močno je zelo primerno, za na primer, pritrjevanje talnih oblog in lesenih okvirjev, medtem ko je Montagekit Izjemen oprijem posebej primeren za montažo dekorativnih in izolacijskih materialov.

 

Kako lahko lepim materiale pod pritiskom?
Ko pritrjujete talne letve na zid se lahko zgodi, na primer, da zid ali talna letev ni popolnoma ravna. S pomočjo lepila Montagekit Izjemno močno lahko kljub temu pritrdite talno letev, s pomočjo metode močnega lepljenja. Nanesite lepilo Montagekit Izjemno močno na talno letev in jo pritisnite proti zidu. Kljub temu, da se mogoče sliši čudno, potegnite talno letev proč od zida in pustite, da se lepilo suši cca. 5 minut. Po tem še enkrat močno pritisnite talno letev proti zidu in zagotovljeno je, da bo le-ta ostala pritrjena.

 

Katere materiale lahko lepim s pomočjo lepil Montagekit?

Lepite lahko skoraj vse materiale.

Montagekit Izjemno močno se najpogosteje uporablja za montažo lesenih materialov na kamen ali beton.

Montagekit Izjemen oprijem je posebej primeren za montažo horizontalnih elementov, kjer je potrebna izjemno visoka začetna moč lepljenja. Kljub temu pa mora biti eden izmed materialov, ki ju lepimo, dovolj porozen (vpojen).

Montagekit Izjemen oprijem je tudi najbolj primeren za montažo na visoko vpojne podlage.

Montagekit Transparent (brezbarven): idealen za pritrjevanje dekorativnih elementov na zidove in strop.

 

Lahko lepim polistirensko peno z lepilom Montagekit?
Da. Prepričajte se, da uporabljate Montagekit Izjemen oprijem. To lepilo je izjemno primerno za montažo polistirenske pene neposredno na porozno podlago kot npr. neobdelan les, beton ali kamen.

 

Kako deluje metoda močnega lepljenja?
Nanesite lepilo na material, ki ga lepite in ga pritisnite proti podlagi. Čeprav se sliši čudno, nato material odstranite proč od podlage. Pustite, da se lepilo suši cca. 5 minut in nato ponovno močno pritisnite material proti podlagi. Ta metoda garantira visoko začetno moč spoja. To je zelo pomembno, če na primer ne morete speti s primežem (podpreti) materiala ali lepite material pod rahlim pritiskom.
Opomba: Metoda močnega lepljenja deluje samo z uporabo lepila Montagekit Izjemno močno..

 

Kakšen je rok uporabe lepil Montagekit?
Vsa lepila imajo omejen rok uporabe. Optimalne lastnosti lepila lahko ohranite s tem, da lepilo hranite v hladnem, suhem in zaprtem prostoru. Montagekit Izjemno močno, Izjemen oprijem in Montagekit Transparent (brezbarven) imajo rok uporabe najmanj 24 mesecev. Ko se embalažo enkrat odpre ima le-ta krajši rok uporabe: po tem ko enkrat odprete embalažo oz. Kartušo je ne morete več hermetično zapreti.

 

Kako naj uporabljam Montagekit?
Odvisno od vrste Montagekit lepila. Najprej potrebujete pištolo za kartuše, s pomočjo katere omogočite doziranje lepila iz kartuše. Pištolo za kartuše lahko uporabite (poleg za Montagekit) tudi za silikonske in akrilne tesnilne mase. Lepilo je potrebno nanašati v obliki točk ali linij na enega izmed materialov, ki jih lepimo. Nato združimo oba dela in ju po potrebi pritisnemo skupaj. Z lepilom Montagekit Izjemno močno lahko, poleg omenjene, uporabimo tudi metodo močnega lepljenja.

 

Kakšne so prednosti uporabe lepil Montagekit?
Montagekit je polnilno lepilo. Če se npr. talna letev slabo prilega zidu, lahko to lepilo uporabimo tudi kot polnilo (zapolni vrzeli): lepilo zapolni kakršnekoli nepravilnosti. Poleg tega je izjemna prednost Montagekita tudi v tem, da za pritrjevanje ne potrebujemo vijakov in žebljev. Nič več neprivlačnih kapic (od žebljev ali vijakov) na talnih letvah in nič več potrebe po uporabi kladiva za zabijanje v trdo steno.

 

Je Montagekit vodoodporen?
Vsa lepila Montagekit imajo določeno raven vodoodpornosti.

Lepili Montagekit Izjemen oprijem in Transparent (brezbarven) sta vodoodporni, pod predpostavko, da lepili nista dolgotrajno izpostavljeni vodi.

Lepilo Montagekit Izjemno močno je lahko izpostavljeno vodi tudi daljše časovno obdobje. Pomembno pa je, da vlaga ne predre v lepljen porozen material, kot npr. les. Vlaga lahko na ta način odlušči sloj lepila na materialu. Problemu se lahko izognete, če spajate pobarvan ali impregniran les, saj je tako obdelan les zavarovan pred vlago.

 

Zakaj obstajajo 3 vrste lepila Montagekit?
Obstaja veliko različnih vrst materiala in veliko različnih zahtev po lepljenju.Predlagamo, da glede na vrsto uporabe in vrsto materiala preverite kateri Montagekit ima najprimernejše karakteristike. Npr. za pritrjevanje dekorativnih elementov iz polistirenske pene je najprimernejši Montagekit Transparent (brezbarven).

 

Lahko uporabim Montagekit tudi za pritrjevanje predmetov na steno?
Da. Preden začnete morate odstraniti kakršnekoli slabo oprijete plasti ometa, barve in belila.

Glede na to, kaj bi želeli lepiti na strop in koliko je porozna stena, lahko izberete Montagekit Izjemen oprijem in Montagekit Transparent (neposredno lepljenje) ali Montagekit Izjemno močno (metoda močnega lepljenja). V kolikor uporabljate kakršnekoli druga lepila Montagekit ali težke materiale, potem morate spoj podpreti vse dokler se lepilo ne posuši.

 

Koliko lepila Montakegit potrebujem?
Na to koliko lepila potrebujete vpliva v veliki meri predvsem vrsta dela in vrsta Montagekit-a. Na splošno, lepljenje večjih plošč zahteva manj lepila kot npr. leseni okvirji ali letvice. Poleg tega na količino potrebnega lepila vpliva tudi prostor med materialom in podlago, ki ga zapolnjujemo.

Usmeritev: za plošče: 2 do 2,5m2 na kartušo, za lesene okvirje in letvice: 1,5 do 2m2 na kartušo. Montagekit Izjemno močno je na voljo tudi v tubi, za namene manjših opravil.

 

Ali lahko uporabljam Montagekit zunaj?
Da. A kljub temu upoštevajte nekaj napotkov. Material, ki ga lepimo in podlaga morata biti čista, suha in razmaščena preden začnemo lepiti.

 

Kako najbolj učinkovito hranim odprto embalažo oz. Kartušo?
Pomembno je, da kartušo čim boljše zapremo. Po uporabi odvijte plastični nastavek iz kartuše ter namestite kos plastike ali folije iz aluminija na vrh kartuše (šobo) in čez ponovno navijte plastični nastavek. Plastični nastavek vsebuje tudi plastičen pokrovček. Prav tako lahko postavite nekaj folije med plastičnim nastavkom in plastičnim pokrovčkom. Poleg tega hranite lepilo v hladnem in suhem prostoru.

 

Kateri Montagekit naj uporabim za pritrjevanje dekorativnih elementov?
Za pritrjevanje dekorativnih elementov kot npr. dekorativne obrobe ali ornamente narejene iz, na primer, gipsa ali poliuretanske pene lahko uporabite Bison Montagekit Transparent (brezbarven). Ta univerzalen Montagekit postane brazbarven, ko se posuši. Omogoča nevidno montažo.