POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

LEPLJENJE I PRITRJEVANJE

Ali obstaja kakšna vrsta lepila, ki se ga lahko uporablja na prostem, ko je temperatura okoli 0˚C?

Ne, večino lepil je potrebno nanašati, ko je temperatura nad 5˚C. Nekatera lepila pa se strdijo zgolj pri še višjih temperaturah.

Ali ravnamo prav, če lepilo hranimo v hladilniku?

Ja, vsekakor. Ker se lepilo ne strdi pri temperaturah pod 5˚C, priporočamo, da ga hranimo v majhnih tubicah in plastenkah v (plastični) vrečki v hladilniku. Odsvetujemo pa uporabo zamrzovalnika, saj nekatere vrste lepil vsebujejo vodo.

Ali obstajajo lepila za PP, PE, PA ali PTFE materiale?

Ne, te vrste sintetičnih materialov ni mogoče spojiti z lepili. Običajno se jih spaja na visoki temperaturi s pomočjo industrijskih postopkov.

PP = Polipropilen
PE = Polietilen
PA = Poliamid = najlon
PTFE = Politetrafluoretilen

Kaj so "porozni materiali"?

Porozni materiali lahko absorbirajo vlago. Nekatera lepila ali tesnilne mase vsebujejo vlago. V kolikor uporabljamo te vrste lepil ali tesnilnih mas potem mora vedno biti eden izmed materialov, ki jih želimo lepiti oz. tesniti, porozen.

Primeri poroznih materilov: gips plošče, neobdelan les, beton in opeka, papir, karton, cement, itd.

Primeri neporoznih materialov: Obdelan (grundiran ali lakiran) les, beton in opeka, konstrukcijske plošče kot naprimer MDF, multiplex in triplex vezane plošče, trda in mehka sintetika, polistirenska pena (tempex, EPS, XPS), kovine, steklo, itd.

Katero lepilo naj uporabim za lepljenje lončevine in porcelana?

Najboljša izbira je dvokomponentno epoxy lepilo kot npr. Bison Epoxy 5 minut. V kolikor se koščki, ki ji želimo lepiti, popolnoma prilegajo lahko uporabite tudi Bison sekundno lepilo (v gelu). Kakorkoli, epoxy lepilo omogoča najboljši oprijem in je odporno na vodo in na uporabo v pralnem stroju.

Ali je Bison Epoxy Metal (lepilo za kovine) prevodno?

Ne, to dvokomponentno epoxy lepilo je sicer sive barve, vendar ni prevodno.

S čim lahko odstranim madeže in ostanke lepila?

V kolikor je lepilo še vedno mokro, v tem primeru se večino vrst lepila lahko odstrani z acetonom. Npr. belo lepilo za les in lepilo za tapete pa lahko odstranite z vodo.

Na splošno, ko se ostanki lepila enkrat posušijo, jih lahko odstranimo zgolj “mehansko” – z drugimi besedami: tako da jih odrežemo, strgamo ali pobrusimo.

TESNJENJE

Katero vrsto silikonske tesnilne mase naj uporabim za naravni kamen in občutljive materiale?

Univerzalna akrilna tesnila masa je nevtralna, brez kislin in ne razjeda občutljivih materialov.

Ali je mogoče prebarvati silikonske tesnilne mase?

Ne, silikonske tesnilne mase se ne dobro oprijemajo na druge materiale. Prav tako pa se barva ne oprime na tesnilno maso.

Ali je Poly Max® brez kislin?

Ja, vsi izdelki Poly Max® so brez kislin.

Kupil sem brezbarvno tesnilno maso, ki je bele barve, ko jo iztisnem iz kartuše. Kako je to mogoče?

Nekatere vrste tesnilnih mas vsebujejo vlago. Te vrste tesnilnih mas postanejo brezbarvne šele, ko se popolnoma posušijo in se vsa vlaga izloči. Bodite pozorni, da v primeru, ko nanašamo tesnilno maso med neporoznimi materiali in/ali na hladna, vlažna mesta potem lahko traja več tednov preden se tesnilna masa popolnoma posuši.

Ali se vse vrste tesnilnih mas skrčijo?

Ne, samo tesnilne mase, ki vsebujejo vlago ali topila se lahko nekoliko skrčijo. Različni tipi silikonskih tesnilnih mas in izdelki Poly Max® se ne skrčijo.

Uporabil sem posebno silikonsko tesnilno maso za kopalnico, ampak še vedno nastaja plesen. Kako je to mogoče?

Silikonskim tesnilnim masam namenjenim za kopalnico so še posebej dodane sestavine proti razvoju plesni. Rezultat tega je, da tesnilna masa nekaj časa uspešno preprečuje nastajanje plesni. Vendar kljub temu, zaradi slabega prezračevanja in ostankov mila na tesnilnem spoju daljše obdobje, se te sestavine sčasoma obrabijo.

Za odstranjevanje plesni uporabite Air Max odstranjevalec plesni in odstranite površinsko plesen iz tesnilnega spoja.

DOP

Kaj je DoP?

DOP (declaration of performance) je izjava o lastnostih. Opisuje na kakšen način so bili izdelki testirani in prikazuje stopnjo učinkovitosti oz. Zmogljivosti, ki je bila dosežena s strani posameznega izdelka.

Kako lahko dobim DoP za moj izdelek?

DoP je na voljo v digitalni obliki, v kolikor ga potrebujete nas kontaktirajte.

Kako lahko pridem do dodatnih informacij?

V kolikor imate kakršnakoli vprašanja ali komentarje nas lahko kontaktirate na info@bison.si.